You are currently viewing Studenttiden som blev betydligt dyrare än det var tänkt

Studenttiden som blev betydligt dyrare än det var tänkt

Mellan 2011-2015 var jag student. Innan dess hade jag samlat ihop ungefär 100.000kr i aktiekapital, men jag bestämde mig för att studenttiden skulle vara en rolig, minnesvärd tid av livsnjuteri och planen var därför att norpa av kapitalet i den mån det behövdes. Jag skulle inte behöva avstå något av ekonomiska skäl, och i och med att umgänget för det mesta levde på endast CSN var det sällan som det var några dyrare arrangemang som erbjöds.

Innan studietiden hade jag arbetat med allmän företagsdrift, med lite allt möjligt. Där kom jag i kontakt med Visma Administration 500. Ett genomruttet program, om man frågar mig. Allt sparades lokalt, på en skruttig och seg dator. Backuper var obefintliga (ända tills jag lade in Dropbox, men det användes inte särskilt flitigt av den som skötte bokföringen), vilket kändes ganska riskabelt. Det var omständligt, omodernt och inte ihopkopplat med något annat system. Jag tänkte att ”så här kan vi fan inte ha det” och gick på jakt efter ett nytt affärssystem.

När jag sökte efter något bättre hittade jag många konkurrenter; Hogia, BL Ekonomi med flera. Och till sist Fortnox.

En oslipad diamant

Fortnox var på den tiden ingen skönhet, men det hade de funktioner jag sökte, det var molnlagrat och modulerna var tätt ihopkopplade. De hade även en webshop, som visserligen var ganska skruttig, men den var också ihopkopplad med de övriga systemen. Det kändes som en beta, helt enkelt, men med rätt vision. Och i jämförelse med konkurrenterna upplevde jag dem som ljusår före.

Jag köpte då aktier i Fortnox. De kostade ungefär 2,50kr/st och jag köpte 20.000st. Sedan började jag på universitetet.

Efter en tid kom sommaren, och aktier går som ni vet upp och ner. Jag, nervös som jag är, tittade på mitt aktiekonto (som var min enda buffert) och insåg att OM det här går åt helvete så är mitt planerade livsnjuteri under studietiden i riskzonen. Jag sålde av alla aktier och lät pengarna stå som saldo på bankkontot istället.

Jag behövde aldrig norpa av pengarna. Hade jag istället haft is i magen och tänkt att det löser sig, hade jag kunnat vara pensionär idag. Fortnox står nu i 250kr/aktie, och mina 20.000 hade varit värda 5 miljoner.

Lärdomar

  • Våga vara investerad. Ekonomiskt kommer det att lösa sig. Även om det är lite pinsamt att låna av föräldrarna så hade jag faktiskt den möjligheten om det skulle krisa, och det var bara under sommarmånaderna som det var tajt.
  • Håll kvar i en aktie med en bra berättelse. Fortnox var bra vid 2,50kr/st. När jag tittade på den igen efter studierna låg den i 30kr/st och jag tyckte att det var dyrt, bara för att jag en gång haft den för 2,50kr/st. Men deras berättelse hade bara börjat, och även på 30kr/st hade den varit ett riktigt bra köp.
0 0 votes
Artikelbetyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments