You are currently viewing Spara till barn, index eller aktier?

Spara till barn, index eller aktier?

Barnsparande är ett eget kapitel. Vi sparar just nu barnbidraget, 1250kr/mån, i en global indexfond åt vårt barn. Men är det verkligen den bästa vägen?

Med 20 år kvar tills kapitalet skall användas känns det å ena sidan tryggt att ha det i en indexfond. Å andra sidan känns det som förlorade år att inte sätta pengarna i bra aktier. Här kommer dock känslan av speldjävulen in – är indexfonder ett säkert kort och därmed någon sorts garanti för barnet, eller kommer de att halka hopplöst efter bättre placeringar?

En indexfond innehåller väldigt många aktier som jag inte skulle vilja ta i med tång. En svensk indexfond innehåller säkert till exempel Hennes & Mauritz, vars kläder vi kommit fram till att vi kan peka ut från andra sidan gatan och se igenom när vi står närmare. Det är inte en aktie jag tror på, varför skall jag då äga den? Eller Clas Ohlson, som jag hade velat korta om det var möjligt på ett vettigt sätt.

Men är det att spela med barnets pengar att sätta det i egenvalda aktier istället? Eller ja, barnets pengar… Det är ju egentligen våra pengar, många sparar ju inget alls eller åtminstone på kortare sikt.

Vad säger du? Är det att spela med pengarna att satsa dem i något annat?

0 0 votes
Artikelbetyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments