Min investeringsfilosofi

Grunden i min filosofi är att tiden är begränsad. Att investera i index eller motsvarande med förväntan om 8% om året kräver dels att jag hela tiden kan pytsa in 10.000 kronor i månaden under kommande 18 år, dels att börsen faktiskt följer den historiska avkastningen och ger 8%. Som egenföretagare kan det vända fort, även om jag just nu kan lägga dessa pengar finns ingen garanti att det kommer fungera kommande 18 år. Förmodligen kan jag få ett annat jobb om det skulle gå dåligt, eller ta fram en ny affärsidé och köra eget företag igen, men det är ingen garanti. Och att starta företag kostar också pengar, utan garanti om lönsamhet. Dessutom kostar det tid, världens jämlikaste valuta.

Med detta som grund är därför min filosofi att mitt startkapital måste upp innan indexinvestering är intressant. Jag har inte 18 år att vänta. Jag säger inte att indexinvestering är fel – det är slutstationen även för mitt sparande. Men uthålligheten som krävs, och det så kallade tålamodet, kostar tid och tid är också en valuta.

Jag gör mycket research och försöker hitta bolag där jag har ett informationsövertag. Med det menar jag inte insiderinformation, utan betydligt enklare saker. I dessa investerar jag istället tungt. Jag har ingen riktkurs, utan följer istället min egen berättelse om bolaget. När den ändras, säljer jag bolaget. Jag köper inte många olika aktier varje år, och inte nödvändigtvis ens varje månad.

Med det sagt är jag uppenbarligen en nervös själ, och säljer av alldeles för tidigt, köper för tidigt och gör avsteg från min filosofi både här och där. Sedan grämer jag mig, tänker igen och försöker göra enligt plan nästa gång.

Tre exempel på aktier som jag har investerat i enligt min filosofi är Fortnox, Canopy Growth och Brainstorm Cell Therapeutics. För att balansera dessa, som ändå får anses som raketer, får jag väl berätta om nitar jag gått på också; Patriot One Technologies och Trustbuddy till exempel. Man kan inte göra rätt varje gång, men man lär sig något på varje misstag. Fail often, fail fast, fail better, är också en trevlig filosofi som jag försöker anamma.

Mina mål

Mitt mål är att inte vara beroende av arbete eller annan försörjning för att klara mina fasta utgifter. Jag räknar med att, när resan är ”klar”, kunna investera mina pengar likt övriga aktiebloggare – i utdelningsaktier, med en genomsnittlig direktavkastning på 4%. Och sedan bara låta det vara.

Delmål 1: Miljonär (Uppnått 2020)
Delmål 2: 3 miljoner kronor i aktiekapital (cirka 10.000kr/mån vid direktavkastning 4%)
Delmål 3: 4 miljoner kronor i aktiekapital (cirka 13.000kr/mån, fasta avgifter täckta)
Slutmål: 8 miljoner kronor i aktiekapital (cirka 25.000kr/mån, motsvarar heltidslön)