You are currently viewing Dollarkursen nere i 8,77 – hur ska jag agera?

Dollarkursen nere i 8,77 – hur ska jag agera?

I skrivande stund ligger dollarn i 8,77kr. För mig som har över 50% investerat i USA slår det såklart ganska hårt att dollarkursen sjunker.

Tittar man historiskt så har dollarn varit hög ganska länge, med en peak över 10kr. På 10 år ligger dollar +21% mot kronan. Spannet sedan 2010 ligger mellan ungefär 6,40 – 10,20, vilket ger oss ett medelvärde på 8,3. Tittar vi på senaste 5 åren istället så är spannet ungefär 8 – 10,2 och medelvärdet blir då 9,1. Jag ser nuvarande kurs som ett noll-läge.

Jag känner att fallet har mer att göra med oro för amerikansk utveckling än förtroende för svensk utveckling. Sverige har stora problem, och som jag ser det ganska få fördelar i ett globalt perspektiv. Vad vi kan konkurrera med är kultur, infrastruktur, trygghetssystem som främjar visst risktagande och innovation. Våra halvslappa skolor och universitetsutbildningar tror jag är bra grogrunder till kreativt tänkande och innovation, vilket egentligen inte är tanken bakom dem men man säger ju att tristess föder kreativitet.

Om jag tittar till aktier på den svenska börsen som helhet är det få företag som lockar. Vi är bra på startup, användarvänlighet och effektivisering. Företagen köps sedan upp, blir en del av ett större amerikanskt bolag och tas vidare därifrån. Jag tror mer på den amerikanska marknaden än den svenska, och mina framtida investeringar hamnar med största sannolikhet också i USA.

0 0 votes
Artikelbetyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments