You are currently viewing Diversifiering – om du vill ha medel

Diversifiering – om du vill ha medel

”The whole trick of the game is to have a few times when you know that something is better than average, and invest only where you have that extra knowledge” – Charlie Munger

Diversifiering är på allas läppar, med indexinvesteringar och portföljer med 50 aktier eller fler. Det är en säker väg att nå ett medelmåttigt resultat, och det är inget fel i sig. Men som Warren Buffett sa i en annan video – stor rikedom skapas sällan från diversifierade portföljer. Istället är det företagsägare, med den allra största delen av sitt kapital i ett och samma företag, som leder till de stora vinsterna.

Man kan hävda att kunskapskravet är stort för att välja aktier själv utan att diversifiera. Jag håller inte med. Det finns alltid områden som man själv känner till, där man lätt kan identifiera något som är bättre än konkurrenterna. Det behöver inte ens vara långsiktigt. Följer jag detta till punkt och pricka? Tyvärr inte.

För många år sedan i mellandagsrean när jag surfade runt upptäckte jag att nästan varenda tips gick till CDON. Deras julrea det året var helt enkelt överlägsen, och mycket riktigt gjorde de en kanonrapport efteråt. Köpte jag aktien då? Nej, men jag minns det väl för jag satt minsann och grämde mig efteråt när jag hade informationen men inte agerade på det.

Mer nyligen, när coronakrisen startade och två företagarkvinnor 60+ börjar prata om att använda Zoom som mötesverktyg borde jag också ha tänkt ett steg längre. Hur har dessa två fått reda på vad Zoom är, när jag själv inte hade en aning, och hur många andra har också börjat Zooma? Om dessa två, som inte har teknisk bakgrund eller intresse, kan omforma sina verksamheter till Zoom på ett kick – då är något på gång. Investerade jag då? Nej, så långt tänkte jag inte den gången heller.

Nästa gång tänker jag allt vara beredd – men förmodligen kommer de flesta sådana här fortsätta swisha förbi mig. Det gäller att påminna sig, att hålla ögon och öron öppna, och agera efter det.

0 0 votes
Artikelbetyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments