You are currently viewing 30% av kapitalet i en högriskaktie

30% av kapitalet i en högriskaktie

Detta är inte ett aktietips, utan en berättelse om hur jag hittade och varför jag köpte denna aktie. Gör din egen research, och var medveten om riskerna.

Den som har tagit en titt i min portfölj ser att jag har cirka 30% i en högriskaktie – Brainstorm Cell Therapeutics. Det ska sägas att det inte var så från början, utan det är först nu när den har stigit 200% som det har blivit så att det är mitt största innehav.

För den som jobbar enligt en utdelningsstrategi, med indexfonder och högutdelare, är det förmodligen skrämmande att se. Med min investeringsfilosofi är det dock fullt naturligt att låta det vara så. Bolagets historia eller berättelse har inte förändrats. De utvecklar en medicin mot ALS, befinner sig i slutet av en Fas 3-studie och förväntas presentera resultatet i oktober. Så var läget när aktien stod i 4,5 dollar och så är läget nu också.

Börsvärdet när jag började köpa aktierna var 80 miljoner dollar. Ett framgångsrikt läkemedel mot ALS är värt bra mycket mer än så, tycker jag. Men det är såklart inte bara själva idén om att ett läkemedel mot ALS vore bra som fick mig att investera i denna aktie.

Hur blev det denna aktie?

De bästa aktieköpen jag gjort har sällan kommit från tips från investerare, aktieforum eller annat aktierelaterat. Så inte heller denna gång.

ALS som sjukdom har legat i bakhuvudet hos mig länge, då en släkting som jag aldrig fick träffa dog av sjukdomen. I och med det har jag studerat sjukdomen litegrann och hade koll på vad det var och hur hemsk den är. Bristen på botemedel, det snabba förloppet, det förfärliga ödet… Ja, det fanns i bakhuvudet helt enkelt.

För väldigt många år sedan läste jag en nyhet om ett nytt läkemedel mot ALS, en breakthrough för en sjukdom som varit obotlig. Jag sa till min mor att ”tänk om de lyckas rädda Stephen Hawking”. Men åren gick, inget mer hördes och Stephen Hawking – ja han är inte med oss längre.

Så 2018 tittade jag på Netflix – Making a Murderer säsong 2, där en kvinnlig advokat tar sig an fallet. Efter seriens slut ville jag veta mer om vad som hände, och tittade därför på advokatens twittersida. Bland inlägg med uppdateringar låg där en retweet, från en kvinna som bad om hjälp med att få en ALS-medicin godkänd. Det intresserade mig såklart, dels på grund av var det retweetades och dels med minnet av nyheten om ALS-medicinen från flera år tidigare.

När jag sökte mig vidare kring detta hittade jag företaget – Brainstorm – och läkemedlet NurOwn. Jag läste mig genom powerpointpresentationer, artiklar i medicinska journaler, patientberättelser, företagets nyheter, amerikanska nyheter och till och med ett gammalt TV-klipp från Israel. Jag rekommenderar den som är intresserad att göra samma undersökning.

Sammantaget fann jag informationen lovande, och pytsade in en del i bolaget. När en investerare nyligen köpte aktier för 10 miljoner dollar till en kurs på 8$ och kursen därefter dök ner till 5$ igen vid Corona-krisen fyllde jag på. I skrivande stund står aktien i 15.50$.

0 0 votes
Artikelbetyg
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments